
Η πανοραμική άποψη της παλιάς πόλης κυριολεκτικά αφήνει άφωνο όποιον την αντικρίζει. Τα τείχη της πόλης του 15ου αιώνα, ανανεώθηκαν από τους Ισπανούς τον 16ο αιώνα και αρχικά είχαν ενισχυθεί με 12 πύργους ή προμαχώνες. Δεξιά διακρίνεται η μεγάλη γέφυρα…
H Gallipoli είναι μια «όμορφη πόλη», κατά την ελληνική ερμηνεία του ονόματός της, που βρίσκεται πάνω σε ένα νησί και αυτή είναι με δυο λόγια η ταυτότητά της, πράγμα αρκετό αν δεν την έχεις επισκεφθεί. Γιατί αν την επισκεφθείς έστω και μία φορά την ερωτεύεσαι κεραυνοβόλα, όπως ακριβώς κι εμείς, που μετά το 2016 και την πρώτη μας «ανιχνευτική» βόλτα, έχουμε επιστρέψει εκεί 4 φορές! Η Καλλίπολη είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη, διοικητικό κέντρο της Επαρχίας Λέτσε (Provincia di Lecce), στην Περιφέρεια της Απουλίας (Regione Puglia) της Νότια Ιταλίας, η οποία βρέχεται μεν από το Ιόνιο Πέλαγος, αλλά βρίσκεται στην δυτική ακτή της χερσονήσου Salentina, προστατευμένη στην υδάτινη αγκαλιά του τεράστιου κόλπου του Τάραντα. Να διευκρινίσουμε εδώ, ότι το Σαλέντο αποτελεί υποχερσόνησο της κύριας ιταλικής χερσονήσου και είναι ουσιαστικά το τμήμα αυτό, που συχνά περιγράφεται ως «το τακούνι» της μπότας. Η Gallipoli αποτελείται από δύο μέρη, τo σύγχρονo, που περιλαμβάνει όλα τα νεώτερα κτήρια -μεταξύ των οποίων και έναν εμβληματικό ουρανοξύστη/ξενοδοχείο- και την παλιά πόλη, η οποία βρίσκεται πάνω σ’ ένα ασβεστολιθικό νησί, που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια γέφυρα κατασκευασμένη τον 16ο αιώνα. Εδώ θα βρείτε -μεταξύ άλλων- και μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια για φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά. Μην ξεχνάτε δε, ότι πέραν όλων των άλλων, η Καλλίπολη θα μπορούσε να αποτελέσει την ιδανική βάση εκκίνησης για αξέχαστες περιηγήσεις σε κοντινές -ή λίγο πιο μακρινές- πόλεις και χωριά του Σαλέντο, όπως το Taurisano, το Ruffano, το Matino, το Melissano, το Taviano, το Alliste και το Felline, το Racale, το Miggiano, το Minervino di Lecce, το Corigliano d’ Otranto και ολα τα ελληνόφωνα χωριά της Graecia Salentina, καθώς και ένα σωρό άλλους προορισμούς, όλοι τους ξεχωριστοί, όπως θα διαπιστώσετε και μέσα από τα αντίστοιχα άρθρα μας, άξιοι να γίνουν, ο καθένας από μόνος του, αφορμή για ένα ταξίδι στην ανεξάντλητη Νότια Ιταλία.

…που συνδέει το σύγχρονο με το παλιό τμήμα της Καλλίπολης. H Ponte Seicentesco είναι η γέφυρα εισόδου στην παλιά πόλη, που σχεδιάστηκε το 1601 και κατασκευάστηκε μεταξύ 1603 και 1607. Από την αρχική ξύλινη γέφυρα με τις 12 καμάρες, πολύ λίγα στοιχεία επιβιώνουν σήμερα, ιδιαιτέρως δε μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1930, οπότε και προστέθηκαν νέες λωρίδες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι σύγχρονες ανάγκες κυκλοφορίας στην πόλη.
Σύμφωνα με σχετικό μύθο, η πόλη ιδρύθηκε στην αρχαιότητα από τον Ιδομενέα, τον εγγονό του Μίνωα, αυτό όμως που ιστορικά μας παραδίδεται είναι ότι η Καλλίπολη ήταν πόλη της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia) και διοικητικό κέντρο μιας μεγάλης περιοχής, η οποία το 265 π.Χ. συμπαρατάχθηκε μαζί με την πόλη του Τάραντα στο πλευρό του Πύρρου της Ηπείρου και στρεφόμενη κατά της Ρ’ωμης υπέστη μία ήττα, που την μετέτρεψε τελικά σε ρωμαϊκή αποικία. Στις αρχές του Μεσαίωνα πιθανότατα καταλήφθηκε από Βανδάλους και Γότθους, για να ανακατασκευαστεί αργότερα από τους Βυζαντινούς και να εισέλθει σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής άνθησης, λόγω και της κομβικής γεωγραφικής της θέσης.

Στρέφοντας το βλέμμα μας όλο και δεξιότερα κατοπτεύουμε ολόκληρο το λιμάνι της πόλης και το Ελικοδρόμιο…

…ενώ ακόμα πιο ανατολικά εισέρχεται πλέον σιγά-σιγά στο οπτικό μας πεδίο το σύγχρονο τμήμα της πόλης.
Το 1268 πολιορκήθηκε από τον Κάρολο τον Ανδεγαυό, γεγονός που ανάγκασε πολλούς από τους κατοίκους της να εγκαταλείψουν την πόλη, η οποία ωστόσο αναδιοργανώθηκε για μία ακόμα φορά γύρω στο 1300, υπό τη κυριαρχία του Πριγκηπάτου του Τάραντα. Το 1484 και οι Βενετοί προσπάθησαν να την καταλάβουν, χωρίς όμως αποτελέσμα. Ο βασιλιάς Φερδινάνδος ο Α΄ των Δύο Σικελιών, από τον Οίκο των Βουρβόνων της Ισπανίας, ξεκίνησε την κατασκευή του λιμανιού της πόλης, το οποίο κατά τον 18ο αιώνα αποτέλεσε το μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης του ιταλικού ελαιολάδου προς κάθε γωνιά της Μεσογείου. Μετά την ενοποίηση της Ιταλίας, το 1861, η Καλλίπολη υπήρξε πρωτεύουσα μιας περιοχής (circondario), μαζί με το Λέτσε και τον Ταράντα.

Εδώ, σύγχρονες κατασκευές έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα κτήρια που χτίστηκαν μεταξύ του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Η πόλη βρίθει από κάθε είδους καταστήματα και τουριστικές εγκαταστάσεις έτοιμες να καλωσορίσουν περίπου διακόσιες χιλιάδες επισκεπτών, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Το πανόραμα αυτό της Gallipoli το απολαύσαμε από το δωμάτιό μας στο 11 ορόφων ξενοδοχείο Bellavista Club – Caroli Hotels, σε ένα από τα κομβικότερα σημεία της πόλης, ακριβώς δίπλα στην γέφυρα που ενώνει τα δύο τμήματά της και με μία θέα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα, όπως ήδη διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι!

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο πλέον νευραγλικό σημείο της πόλης, εκεί ακριβώς που ο κεντρικός οδικός άξονας της νέας πόλης, η Corso Roma, συναντά την Ponte Seicentesco. Η Corso Roma αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» του σύγχρονου μέρους της Καλλίπολης, χωρίζοντάς την σε δύο τμήματα επονομαζόμενα Scirocco και Tramontana, τα οποία αντιστοίχως σηματοδοτούν το νότιο και το βόρειο κομμάτι της πόλης, αμφότερα με μέτωπο προς την θάλασσα μιας και η Gallipoli καταλαμβάνει ουσιαστικά μια μικρή χερσόνησο, στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου του Τάραντα.

Κυριολεκτικά στην σκιά του ξενοδοχείου «Bella Vista», σηματοδοτώντας το σημείο όπου η παλιά πόλη συναντά την νέα, βρίσκεται η Fontana Greca (δεξιά στην φωτο), η Ελληνική Κρήνη, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί την παλαιότερη κρήνη στην Ιταλία, με την ακριβή χρονολόγησή της, ωστόσο, να παραμένει αδιευκρίνιστο μυστήριο. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., αλλά μετά από μακροχρόνιες μελέτες πιστεύεται πλέον ότι ο χρόνος της δημιουργίας της τοποθετείται στην Αναγέννηση. Μετά από διαδοχικές αλλαγές θέσης, η κρήνη διαλύθηκε και ξαναχτίστηκε στην σημερινή της θέση το 1560.

O ναός της Madonna del Canneto στην ίδια περιοχή, ατενίζει κι αυτός το Κάστρο…

…όπως καθημερινά κάνουν και οι πάμπολλοι ψαράδες της Καλλίπολης, που ζουν και έργάζονται εδώ.

Το Κάστρο της Καλλίπολης (Castello di Gallipoli), περιτριγυρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από θάλασσα, φρουρώντας με τον επιβλητικό όγκο του το ανατολικό άκρο του μικρού νησιού, που φιλοξενεί την παλιά πόλη της Καλλίπολης. Πιθανότατα χτίστηκε ήδη από τον 11ο αιώνα, πάνω σε προϋπάρχουσες ρωμαϊκές οχυρώσεις, ξαναχτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα, στη βυζαντινή εποχή και ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές στο πέρασμα των αιώνων, από τους κατακτητές που διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στην κυριαρχία της περιζήτητης αυτής πόλης.

Το 1522 κατασκευάστηκε ο ανατολικός προμαχώνας του Κάστρου, γνωστός ως Rivellino, που αποτελείται από έναν οχυρωμένο πύργο ευρύτερο, αλλά χαμηλότερο από τους 4 πύργους, που βρίσκονται στις γωνίες του Κάστρου. Με στόχο της κατασκευής του την υπεράσπιση της πόλης και τον έλεγχο της κυκλοφορίας μεταξύ της νησιωτικής πόλης και της ηπειρωτικής χώρας, διέθετε στο επάνω μέρος του καταπέλτες και κανόνια. Η πρόσβαση στο Rivellino γινόταν μέσω μιας ξύλινης γέφυρας, που σώζεται μέχρι και σήμερα.

Στην περιοχή της γέφυρας υπάρχουν πλήθος κααστημάτων με κάθε είδους αναμνηστικά για τους πολυπληθείς επισκέπτες της Gallipoli.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στο ιστορικό κέντρο της Καλλίπολης είναι ο Πύργος του Ρολογιού (Torre dell’Orologio), που βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό της Sant’Agata και κατασκευάστηκε στις αρχές του 1700, για να στεγάσει αργότερα το ρολόι που χτίστηκε από τον Ναπολιτάνο αρχιτέκτονα Francesco Barletta.

O ναός του San Domenico al Rosario, που χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα, προσαρτήθηκε σε προϋπάρχον μοναστήρι Δομηνικανών.

Ακριβώς δίπλα η εκκλησία του Αγίου Σταυρού (Chiesa del Santissimo Crocifisso), του 1750.

To τέλος της περιπλάνησής μας στα γοητευτικά δρομάκια της παλιάς πόλης μας φέρνει αναπάντεχα αντιμέτωπους με την πιο γοητευτική παραλία της Καλλίπολης, ακριβώς στο ιστορικό κέντρο της και στα πόδια των προστατευτικών τειχών της. Η Spiaggia della Purita, όπως ονομάζεται, είναι μία ημικυκλικού σχήματος αμμώδης παραλία…

…στη δυτική πλευρά του μικρού νησιού, που βρέχεται από κρυστάλλινα ρηχά νερά, γεγονός που την καθιστά ιδανική για παιδιά, αλλά και για όποιον θα ήθελε να βρεθεί αμέσως μετά το απολαυστικό μπάνιο του στο κέντρο της πόλης, για μεσημεριανό γεύμα, για snack ή για ένα aperitivo που θα κάνει ακόμα πιο μαγικό το ούτως ή άλλως ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα.

Ακολουθώντας τον δρόμο που αγκαλιάζει περιμετρικά το νησάκι της παλιάς πόλης, έχοντας πάντα στα δεξιά μας την θάλασσα του Ιονίου και αριστερά μας…

…τα όμορφα κτήρια του παραλιακού μετώπου της πόλης…

…και αφού διασχίσουμε τις πανέμορφες Riviera Sauro και Riviera Armando Diaz…

…επιστρέφουμε στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στον χρόνο και τον χώρο της παλιάς πόλης της Καλλίπολης…

…όπως αδιάψευστα μαρτυρούν οι σιλουέτες του Κάστρου και του ξενοδοχείου Bella Vista, που διαγράφονται στον ορίζοντα.

Ακόμα και εδώ στην Απουλία, όπου τα μοναδικής φρεσκάδας και γεύσης θαλασσινά είναι τρόπος ζωής, οι επιλογές φαγητού στην Καλλίπολη παραμένουν κορυφαίες. Στην καρδιά της πόλης και στη σκιά του εμβληματικού Κάστρου βρίσκεται η ψαραγορά, η μεγαλύτερη στο Salento.

Eδώ θα συναντήσετε μαλάκια να ψεκάζουν «θυμωμένα» νερό σε ανυποψίαστους επισκέπτες και χταπόδια που προσπαθούν να γλιστρίσουν προς την ελευθερία. Τόσο οι εστιάτορες όσο και οι νοικοκυρές γνωρίζουν καλά ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της φρεσκάδας, έτσι συγκεντρώνονται κάθε πρωί στη σκιά του Κάστρου, προκειμένου να επιτύχουν τις καλύτερες προσφορές, αλλά και το καλύτερο ψάρι.

Ο ναός της Ιεράς Καρδίας του Ιησού (Sacro Cuore di Gesù), στο σύγχρονο τμήμα της πόλης.

To Hρώο της Καλλίπολης (Monumento ai Caduti), επίσης στο σύγχρονο τμήμα της πόλης και πολύ κοντά στον ναό της Ιεράς Καρδίας.

Όλες οι σχεδόν συνεχόμενες παραλίες του ανοιχτού κόλπου, που εκτείνεται νότια της Καλλίπολης, προσφέρουν μοναδική θέα προς τον Κόλπο του Τάραντα και την ίδια τη χερσόνησο, που φιλοξενεί την πόλη και διακρίνεται στο βάθος δεξιά της φωτογραφίας, με τον γνωστό ουρανοξύστη – ξενοδοχείο να σπαθίζει τον ορίζοντα.

Από την Baia Verde έως την Punta della Suina το σκηνικό είναι απλά μαγευτικό!
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε