
Η πανοραμική άποψη της παλιάς πόλης, από το 11όροφο ξενοδοχείο Bellavista Club, κυριολεκτικά αφήνει άφωνο όποιον την αντικρίζει.
Η Καλλίπολη είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη, διοικητικό κέντρο της Επαρχίας Λέτσε (Provincia di Lecce), στην Περιφέρεια της Απουλίας (Regione Puglia) της Νότια Ιταλίας, η οποία βρέχεται μεν από το Ιόνιο Πέλαγος, αλλά βρίσκεται στην δυτική ακτή της χερσονήσου Salentina, προστατευμένη στην υδάτινη αγκαλιά του τεράστιου κόλπου του Τάραντα. H Gallipoli,κατά την ελληνική ερμηνεία του ονόματός της, είναι μια «όμορφη πόλη», που βρίσκεται πάνω σε ένα νησί και αυτή είναι με δυο λόγια η ταυτότητά της, πράγμα αρκετό αν δεν την έχεις επισκεφθεί. Γιατί αν την επισκεφθείς έστω και μία φορά την ερωτεύεσαι κεραυνοβόλα, όπως ακριβώς κι εμείς, που μετά το 2016 και την πρώτη μας «ανιχνευτική» βόλτα, έχουμε επιστρέψει εκεί 4 φορές! Η Gallipoli αποτελείται από δύο μέρη, τo σύγχρονo, που περιλαμβάνει όλα τα νεώτερα κτήρια -μεταξύ των οποίων και έναν εμβληματικό ουρανοξύστη/ξενοδοχείο- και την παλιά πόλη, η οποία βρίσκεται πάνω σ’ ένα ασβεστολιθικό νησί, που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια γέφυρα κατασκευασμένη τον 16ο αιώνα. Μην ξεχνάτε δε, ότι πέραν όλων των άλλων, η Καλλίπολη θα μπορούσε να αποτελέσει την ιδανική βάση εκκίνησης για αξέχαστες περιηγήσεις σε κοντινές -ή λίγο πιο μακρινές- πόλεις και χωριά του Σαλέντο, όπως το Taurisano, το Ruffano, το Matino, το Melissano, το Taviano, το Alliste και το Felline, το Racale, το Miggiano, το Minervino di Lecce, το Corigliano d’ Otranto και ολα τα ελληνόφωνα χωριά της Graecia Salentina, καθώς και ένα σωρό άλλους προορισμούς, όλοι τους ξεχωριστοί, όπως θα διαπιστώσετε και μέσα από τα αντίστοιχα άρθρα μας, άξιοι να γίνουν, ο καθένας από μόνος του, αφορμή για ένα ταξίδι στην ανεξάντλητη Νότια Ιταλία.

Η είσοδος της trattoria «Grotta Marinara»…

…και η χαρακτηριστική πινακίδα της.
H trattoria Grotta Marinara βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλλίπολης, κοντά στον καθεδρικό ναό της Sant’ Agata, με τους χώρους του εστιατορίου να στεγάζονται σε ένα παλαιό και εξαιρετικά ενδιαφέρον, από αρχιτεκτονικής απόψεως, υπόγειο της παλιάς πόλης, το οποίο έχει αποκατασταθεί και επιπλωθεί με τρόπο απόλυτα συμβατό προς τις καταβολές του κτηρίου. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο, η συγκεκριμένη θέση του αποτελεί εγγύηση ηρεμίας ακόμη και στις πιο «χαοτικές» καλοκαιρινές ημέρες, προκειμένου οι φανατικοί θαμώνες του να μπορούν να απολαύσουν το καλό φαγητό με τις ιδανικότερες συνθήκες. Το εστιατόριο γεννήθηκε από μια ιδέα των ιδιοκτητών του, στηριγμένη στα πρότυπα της «Osteria [=καπηλειό, ταβερνάκι] Grotta Marinara», ενός τόπου συνάντησης για τους παλιούς ψαράδες της Καλλίπολης. Η σημερινή Grotta Marinara προσφέρει ένα πλούσιο menu με βάση τα πιο φρέσκα -πάντα ντόπια- ψάρια και θαλασσινά, τα οποία μπορεί να διαφέρουν καθημερινά ανάλογα με την διαθεσιμότητα. Ο Antonello, η ψυχή της trattoria, αναζητά διαρκώς μη συνηθισμένες πρώτες ύλες άριστης ποιότητας, προκειμένου να καλύψει οποιαδήποτε απαίτηση των πελατών, αξιοποιώντας παράλληλα ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η θάλασσα της Gallipoli και του Κόλπου του Τάραντα. Το έμπειρο προσωπικό είναι άριστα εκπαιδευμένο ώστε να καθοδηγεί στην επιλογή των καλύτερων προτάσεων, που μπορεί να προσφέρει καθημερινά η κουζίνα της Grotta Marinara: λινγκουίνι με αχινούς, tubettini (κοφτό μακαρονάκι) με ροφό, σπαγγέτι με θαλάσσιες ανεμώνες, frittura di paranza (μικρού μεγέθους τηγανητά ψαράκια, που παίρνουν το όνομα paranza από το ομώνυμο αλιευτικό σκάφος τύπου τράτας), ψάρια ψητά στη σχάρα, μωβ γαρίδες σε αλάτι, φέτες τόνου και άλλα πολλά.

Το ζεστό περιβάλλον και οι ατελείωτες επιλογές στο menu, που συνοδεύονται από μια εξαιρετική ποικιλία τοπικών, ιταλικών και διεθνών ετικετών οίνου…

…σε συνδυασμό με την άριστη σχέση ποιότητος – τιμής και το ευγενικό προσωπικό…

…θα σας επιτρέψουν να βιώσετε μία αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο διακοσμητικό και γευστικό πεδίο του εστιατορίου παίζει η βιτρίνα-ψυγείο, όπου φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων…

…αστακοί, καραβίδες, γαρίδες, πεσκανδρίτσες, σαργοί, κουτσομούρες, τσιπούρες, σκορπίνες, ροφοί, σπάροι, σουπιές και τόσα άλλα, σπαρταριστά κατά κυριολεξία, ψάρια και θαλασσινά.

Ποικιλία αρτοσκευασμάτων στο καλαθάκι του ψωμιού, όπου τον πρωταγωνιστικό, ωστόσο, ρόλο παίζουν τα tarallini, μικρά, στρογγυλά κουλουράκια, παραδοσιακά της Puglia, αλλά και άλλων περιοχών, τα οποία έχουν επίσημα συμπεριληφθεί στον κατάλογο παραδοσιακών ιταλικών προϊόντων διατροφής του Iταλικού Υπουργείου Γεωργίας. Στο απλό ζυμάρι τους (αλεύρι, νερό ή κρασί και λάδι) προστίθενται ενίοτε και άλλα υλικά για περισσότερη γεύση, όπως για παράδειγμα οι σπόροι μάραθου.

Η παρέλαση θαλασσινών ξεκινά με απλές κι αγαπημένες σαρδελίτσες…

…και συνεχίζεται εξίσου νόστιμα με τρυφερά φιλετάκια τόνου…

…αλλά και «οικεία» με τηγανητό μπακαλιάρο…

…τον οποίο διαδέχθηκε η απολαυστική insalata di mare ή σαλάτα της θάλασσας επί το ελληνικότερον.

Για την συνέχεια scapece, μία παραδοσιακή συνταγή της ευρύτερης περιοχής της Gallipoli, που παρασκευάζεται με μικρά ψαράκια (pesce azzuro) τηγανητά, ξύδι, λίγο σαφράν -στο οποίο προφανώς οφείλεται και το κίτρινο χρώμα του- και ψίχουλα ψωμιού. Τόσο απλό και τόσο θεϊκά νόστιμο!

Parmigiana di melanzane, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα της μεσογειακής παράδοσης με μελιτζάνες, ντομάτα και τυριά, που παράλληλα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να προετοιμάζεται εκ των προτέρων και να ψήνεται την τελευταία στιγμή πριν σερβιριστεί ζεστό-ζεστό! Στην προκειμένη περίπτωση στην συνταγή έχουν προστεθεί και frutti di mare, δηλαδή «φρούτα της θάλασσας».

Ξιφίας με κόκκινες πιπερίτσες…

…και βέβαια η απαραίτητη pasta, με τι άλλο, μα φυσικά θαλασσινά!

Το γλυκό κλείσιμο του γεύματος δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξίσου ενδιαφέρον, περιλαμβάνοντας την αγαπημένη μου cassata Siciliana, ίσως το πιο διάσημο γλυκό της Σικελίας, ένα κέικ που παρασκευάζεται με παντεσπάνι εμποτισμένο με αλκοόλ, σε συνδυασμό με τυρί ricotta, φρούτα και πράσινου χρώματος marcipan (αμυγδαλόπαστα). Aν και γεννήθηκε στην Σικελία έχει πλέον αναχθεί σε παραδοσιακό πασχαλινό γλύκισμα για ολόκληρη την Ιταλία. Παρά την φαινομενική απλότητα της συνταγής σχεδόν σε κάθε πόλη του νησιού υπάρχει μία ξεχωριστή παραλλαγή της. Παρ’ όλα αυτά η πλέον παραδοσιακή θεωρείται η cassata του Παλέρμο.

Ο κατάλογος περιελάμβανε επίσης κέικ σοκολάτας…

…αλλά και παγωτό spumone, ιδιαιτέρως αγαπητό στην ευρύτερη περιοχή του Σαλέντο. Το συγκεκριμένο είδος παγωτού παίρνει το όνομά του από την λέξη «spuma», που σημαίνει «αφρός» -αν αυτό σας λέει κάτι για την υπέροχη υφή του- έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αποτελείται από 3 στρώσεις παγωτού διαφορετικών χρωμάτων και γεύσεων (συχνά αναμειγνύονται με σαντιγί), μεταξύ των οποίων μεσολαβούν στρώσεις με ζαχαρωμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Το κεράσι, το φυστίκι και η σοκολάτα ή η βανίλια είναι οι τυπικές γεύσεις των στρώμάτων παγωτού, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ο παραδοσιακός χρωματικός συνδυασμός κόκκινου/ροζ, πράσινου και καφέ χρώματος. Το spumone της φωτογραφίας είναι φιστίκι περιχυμένο με λικέρ Amaro.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε